influencer marketing előnyei
Influencer marketing

Influencer marketing előnyei és hátrányai

Mik az influencer marketing előnyei? Kezdjük az elején! Influencer marketing hirdetéseket a különböző közösségi médiumok véleményvezérei készítik saját profiljukon, hírfolyamukon belül. A posztjaik a ‘barátaik’ vagy követőik hírfolyamában jelenik meg, más felhasználók által generált tartalmakkal együtt. Hasonlóan, mint akár a Facebook hirdetések (natív hirdetések), ugyanakkor nem kíséri a Facebookon jól ismert “Sponsored” felirat. Míg a natív hirdetések és a influencer marketing tartalmak hasonlónak tűnhetnek, különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy kampányodhoz melyik hirdetési mód a megfelelő, összeszedtük, mik az

influencer marketing előnyei és hátrányai:

Előnyök

Hiteles tartalom: A felhasználók, akik látják az Influencer posztjait, tudatosan követik a Véleményvezér aktivitását, tehát semmilyen negatív hatást, tolakodást nem vált ki a szponzorált poszt megjelenése. Emellett a hagyományos tartalmai mellett jelennek meg a szponzorált posztok, vegyítve, egyaránt mobilon, és asztali gépen.

Megkötések kikerülése: Szponzorált Influencer tartalmakra nem vonatkoznak a hagyományos megkötések, melyek a megjelenést, vagy a terjedelmet korlátozzák

Tartalomgyártás: Ha Véleményvezérekkel dolgozol együtt, nem kell bajlódnod a tartalomgyártással, fotózással, stock-fotó vadászással. Az Influencerek jellemzően kreatív elmék, akik saját tartalmat készítenek, aminek előnyeit érdemes hasznodra fordítanod.

Kampány végrehajtása: Az Influencerek a saját márkájukat építik, és létfontosságúak számukra a jövőbeni együttműködések. Éppen ezért kifejezetten motiváltak, hogy a szponzorált tartalom sikeres legyen. Nem csupán azt tudják, hogy milyen kontentet lát szívesen a közönségük, de a közösségi oldalak minden apró trükkjét ismerik. Tudják mikor-mit érdemes posztolniuk ahhoz, hogy a legtöbb elköteleződést érjék el.

Cross-platform promóció: Ha például Facebook Influencerekkel lépsz partnerségre, akkor jóeséllyel a többi közösségi oldalon is szép számmal lehetnek követőik. Használhatják Youtube, Instagram, vagy blog felületeiket kiegészítésként. Általában ilyen esetekre is szívesen egyeztetnek Veled cross-platform megoldásokkal kapcsolatban.

Kapcsolatépítés: Az influencer marketing lehetőséget ad a márkáknak arra is, hogy kapcsolatot építsenek az iparágat befolyásoló, és a trendeket alakító emberekkel. Ezek a kapcsolatok nem csak arra adnak lehetőséget, hogy még nagyobb elérést generálhass, hanem hosszútávú együttműködések lehetőségét is magában rejtheti.

És még több előny

Szegmentáció: Az influencer marketing kampányok lehetőséget adnak arra, hogy elérd a célközönséged, úgy, ahogy a hagyományos hirdetési felületeknél nem lenne lehetőséged. Itt írtunk arról, hogyan találhatod meg a márkád számára releváns Influencereket.

Ár, amiben minden benne van: Koncepció, gyártás, végrehajtás. Ezek általában mind benne vannak az Influencerekkel kötött megállapodásban. Ha össze akarjuk hasonlítani, akkor a hagyományos és natív hirdetési felületekhez képest, nagyságrendekkel visszafogottabb az influencerekkel való együttműködés költsége.

Konverziók: Az influencer marketing, ahogy már annyiszor bizonyította, hatalmas hatással tud lenni a vásárlási döntés meghozatalára. Erről hamarosan írunk részletesebben.

Hátrányok

Közzététel: Az influencer marketinget érintő szabályozások és a jogszabályok folyamatosan változnak. Ahogy idehaza is folyamatosan növekszik ez a marketingeszköz, a Verseny Hivatal is úgy igyekszik alkalmazkodni, és egységessé tenni ezt az új iparágat. Amikor márkaként együtt dolgozol Véleményvezérekkel, győződj meg róla, hogy a szponzorált tartalmak megfelelnek-e a GHV irányvonalainak.

Menedzsment: Az Influencer marketing kétségtelenül időt igényel. Nem csupán a kapcsolattartás, hanem a megfelelő Influencer keresése is. (Erre egyébként hozunk nagyszerű megoldást márciusban.)

Ál-követők: Az Influencerek megjelenésével egy időben megjelentek az ál-influencerek is. Ők azok, akik vásárolt követőkkel és kedvelésekkel hamisítják a számaikat. Ezért nagyon fontos, hogy meggyőződj arról, hogy legitim hozzászólások és lájkok érkeznek a Véleményvezér posztjaihoz. Te sem szeretnéd, hogy a költségkereted kidobott pénz legyen, ugye?

Mérés: Születőben lévő iparág lévén, az influencer marketing és annak eredményeire még nincs egységes, automatizált rendszer. A sikeresség, elköteleződés és konverziókat manuálisan, a saját módodon kell menedzselni.

Befektetés: Míg az influencer marketing már alacsonyabb költségkerettel is elérhető, a legsikeresebb kampányok mind a márka, mind az Influencer oldaláról pénzbeli és időbeli befektetéssel járnak.

Konklúzió

Mint mindennek, az influencer marketingnek is két oldala van. Ugyanakkor lássuk be, elég meggyőzőek az influencer marketing előnyei. Új iparág lévén talán több idő kell, hogy kitapasztald a megfelelő módszereket, kampánystratégiád, de ha mérlegelsz és jó döntéseket hozol, akkor hosszútávú üzleti kapcsolatokat építhetsz ki. Az influencer marketing az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy elkezdjenek beszélni a márkádról.

 

Kiegészítenéd valamivel? Esetleg vannak tippjeid, amiket megosztanál velünk? Írd meg kommentben!

Hozzászólások