influencer kiválasztása
Influencer marketing

Influencer kiválasztása – Így válassz Influencert, aki illik a márkádhoz!

Véleményvezérek bevonása a marketing stratégiába egyre népszerűbb, de honnan tudhatod, hogy a márkád számára megfelelő Influencer kiválasztása történt meg?

Mindannyian ismerünk legalább egyet. Legyen az Youtube szupersztár, Instagram modell, divat-blogger. Sokféle influencer létezik, és az online világunkban a lehetőségek száma folyamatosan nő: a natív hirdetések ezen formája egyre népszerűbb a márkák körében. Az Influencerekkel közös munka tervezésekor, nem is olyan nehéz elkövetni hibákat. Egy rosszul kommunikált üzenet, ami elér több-százezer embert, többet ronthat, mint segíthet. Ebből adódóan annak az embernek a kiválasztása, aki a márkádról mond majd történetet, némi kutatást, és körültekintő választást igényel. Az alábbi cikk végigvezet azokon a tippeken, melyeket érdemes megfogadnod annak érdekében, hogy megtaláld a márkádhoz igazán illő Influencereket.

(Pro Tipp: Olvasd el ingyenes 10 lépésből álló útmutatónkat, ha biztosan sikeres Influencer kampányt szeretnél!)

Határozd meg a célod!

A fő hibák egyike, amikor az Influencer kiválasztása attól függ, hogy mennyi embert tud elérni. Igen, tudjuk, nagyon fontos az elérés, hiszen szeretnéd a márkád hírét minél több emberhez eljuttatni. Ugyanakkor az Influencerek ennél sokkal többet tudnak adni a márkádnak. A Véleményvezérek remek tartalomgyártók. Kreativitásuknak köszönhetően érték el sikereiket, és azzal, hogy pontosan tudják mit szeretnek látni/hallani rajongóik. Határozd meg a kampányod céljait a kezdés előtt, és fókuszálj arra, amiben verhetetlenek a Véleményvezérek. Könnyen lehet, hogy az Influencer marketingben nehezen meghatározható a CPM, CPV, CPC, stb, ezért koncentráljunk az erősségeire: engagement (elköteleződés), hasznos tartalomgyártás, márkaismertség.

Szűrj az Influencerek között!

Az Influencerek legtöbbször egy bizonyos témára, vagy kategóriára specializálódnak. A márkád releváns kontextusának feltérképezése elengedhetetlen hogy tényleg hatékonyan érhesd el a célközönséged. A standard kategóriákat mind ismerjük: utazás, divat, kismama, tech, stb. Ezek is segítenek szűkíteni a témakört, de további kritériumokkal még relevánsabbá teheted a Véleményvezérek körét. Tegyük fel, hogy egy különleges konyhai berendezést szeretnél adni egy Bloggernek tesztelésre. Valószínűleg egy gasztro-bloggerre esik a választásod, azonban szem előtt kell tartanod, hogy kellően nagy konyhája legyen, hogy jól mutasson a termék a konyhapulton. Vagy tegyük fel, hogy egy design cég vagy, aki éppen Influencert keres, hogy tartalmat gyártson közösségi felületeidre. Ebben az esetben az is fontos lehet, hogy az Influencer látványvilága illeszkedjen a márkád arculatába. Ha előre felállítod a keresési kritériumokat, az segíteni fog neked megtalálni a valóban megfelelő véleményvezéreidet, és automatikusan csökkenti az időt, amit a keresgéléssel töltenél. Pontosan tudni fogod mit keresel.

A történet

Tehát akkor elküldjük a terméket a kiválasztott Influencernek, és majd reménykedünk a legjobbakban? Persze, hogy nem. Az Influencer Marketing egyik alapvető része a történet. A A legtöbb márkának van elképzelése, hogy mit szeretne, ha mondana az Influencer, de a hiteles ajánlásnak épp az a kulcsa, ha a Véleményvezérek a saját ‘hangjukon’, saját szavaikkal mondják el a történeteket. Adjuk a szavakat a szájába, és írjuk meg előre az inspiráló márkásított történetet? Vagy hagyjunk elég teret a kreativitásának, és csak irányokat mutassunk neki? Legtöbbször a második megoldás hozza a legjobb eredményt. Különösen igaz ez, ha több Influencerrel dolgozol egyszerre. Törekedj arra, hogy megtaláld az arany középutat, ahol a márkád igényei találkoznak a közönséggel (influencerrel) és az aktualitásokkal témával.

az influencer kiválasztása

Influencer kiválasztása = Kutatómunka

Elérkeztünk ahhoz a lépéshez, ahol ténylegesen megtörténik az influencer kiválasztása. Azoknál, akik jól csinálják az Influencer Marketinget, ez a leginkább időigényes rész. Ez a szakasz nem csupán adott kategória top 3 Influencerének kiválasztásáról (vagy azokról akik véletlenül éppen a radarodon vannak) szól. Bele kell ásnod magad a Véleményvezérek platformjaiba, korábbi együttműködéseibe, meg kell ismerned szokásait, és egyedi hangját. Ha Te a Coca-Cola lennél, és Influencerrel szeretnél dolgozni, akkor nem szívesen választanál olyat, akik korábban már elkötelezték magukat a Pepsi mellett. Egy másik példa, ha például utazási irodaként sí utakat szeretnél népszerűsíteni, nem biztos, hogy jó választás olyannal együtt dolgozni, akikről a követői tudják, ki nem állhatja a havat. A lényeg, amire szeretnék kilyukadni, hogy fektesd az időd az Influencer korábbi tartalmainak tanulmányozásába. Akár az is kiderülhet, hogy korábban már maguktól is megemlítették a márkád.

A legfontosabb dolog, hogy az Influencerek nem digitális platformok, ahol hirdetéseket tudsz vásárolni. Kreatív szívű emberek, véleménnyel, ami követőik ezreinek számít. Pozitív, hiteles történeteket tudnak alkotni a márkád körül, és potenciálisan növelni tudják a márkád ismertségét a közönségük körében.

(forrás: NAI)

Kiegészítenéd valamivel? Ne habozz megosztani velünk tapasztalataid és megfigyeléseid a komment szekcióban!

Hozzászólások