influencer jogszabály
Hírek

Fontos Influencer jogszabály, amire figyelj kampányod során

Erre az Influencer jogszabály-ra mindenképp figyelj, következő kampányod során!

Influencer jogszabály

Az internetes “véleményvezérek” és más, jelentős követői bázissal rendelkező magánszemélyek oldalain megjelenő hirdetéseknél egyértelműen jelölni kell a reklámozást a Gazdasági Versenyhivatal szerint, írja az MTI.

A hatóság hétfői közleménye a következőket állapítja meg. A fogyasztók jelentős része követi figyelemmel a közösségi médiából ismert közszereplőket és magánszemélyeket, az általuk folytatott kereskedelmi gyakorlat ezért a hirdetők között is egyre népszerűbb. Ugyanakkor a különböző stílusú, formájú és tartalmú bejegyzések között a támogatott tartalmak sokszor reklámjelzés nélkül jelennek meg.

A közleményben foglalt útmutató alapján az online tér véleményformálóinak közösségi oldalain megjelenő posztokban is egyszerűen, egyértelműen és közérthetően, hangsúlyosan és szembetűnően kell jelezni, ha az ott megjelenő tartalom nem független. Amennyiben a tartalom nem semleges vélemény vagy ajánlás, hanem fizetett hirdetés vagy más módon ellentételezett bejegyzés.

Hangsúlyozták, hogy nem lehet független vélemény vagy semleges tartalom az, amelynek közzétételében a “véleményvezér” gazdaságilag is közvetlenül érdekelt. Hozzátették, hogy reklámjelölésért nemcsak a bejegyzés készítője, hanem a hirdető vagy akár a hirdetés kialakításában közreműködő közvetítő vállalkozás is felelős lehet.

A vizsgált ügyben jogsértés nem történt, így bírságot sem szabtak ki. A GVH szerint hasonló ügyekben számos versenyfelügyeleti eljárás indulhatna, de a közérdeket hatékonyabban védheti egy iránymutató kötelezettségvállalás – áll a közleményben.

Az eljárás kapcsán kiadott GVH-útmutató itt olvasható el.

forrás: index.hu

Mit javaslunk?

Mi az alábbiakat javasoljuk. Minden együttműködés során létrejött tartalom leírásában jelenítsd meg a #ad, vagy #szponzoralttartalom szavakat. Ezzel elkerülheted az esetleges felelősségre vonást, és a büntetést. Ne feledd, az Influencer jogszabály nem csak a Véleményvezér felelősségét vizsgálja. Várhatóan a jövőben minél közkedveltebb lesz az influencer marketing gyakorlata, annál gyakrabban olvashatunk majd szabályozásokról. Maradj mindig naprakész az aktuális jogszabályokkal kapcsolatban!

Mit gondolsz, hasznos ha hasonló döntésekkel szabályozzák az influencer marketing folyamatait? Káros, vagy hasznos, ha egyértelmű a fogyasztóknak, hogy szponzorált tartalmat látnak? Írd meg véleményedet hozzászólás formájában!

Hozzászólások