influencer jelentése
Influencer marketing

Mi fán terem a Véleményvezér? – Influencer jelentése

Korábban az Influencer Marketing magyarul című cikkünkben említettük, hogy mi az Influencer jelentése, ássuk bele most magunkat részletesebben.

Influencer jelentése: Véleményvezér

 

Az Influencerek olyan emberek, akik véleményükkel, viselkedésükkel hatással vannak embertársaikra. Ilyenek lehetnek a celebek, sztárok, bloggerek, vloggerek és a különböző közösségi hálók hírességei, személyiségei. Közös tulajdonságuk, hogy saját látásmódjukkal, egyedi hangjukkal tömegek véleményét, gondolkodásmódját tudják alakítani.

(Pro Tipp: Olvasd el ingyenes 10 lépésből álló útmutatónkat, ha biztosan sikeres Influencer kampányt szeretnél!)

Kiből lehet Influencer?

Az internetnek köszönhetően ma már bárki könnyűszerrel felépítheti saját énmárkáját, és egy egyszerű kamerával, vagy okostelefonnal készíthet online tartalmakat. Jól lehet, hogy elengedhetetlen a jó kommunikációs készség, és a meggyőző személyiség. Szerencsére ezen tulajdonságok is fejleszthetők, így kijelenthetjük: ahhoz, hogy valaki elinduljon ezen a pályán, a legfontosabb csak az elhatározás. Remek történeteket az énmárkáról, és az influencerré válásról az Oravecz Nóra: Van egy ötletem című könyvében olvashatsz még.

 

Mit csinál egy Influencer?

Szemlélőként könnyen tűnhet úgy, hogy egy Véleményvezér élete kizárólag a szép tájakra utazásból, rendezvények látogatásából, ruhapróbálgatásból, és terméktesztelésből áll. Azonban a színfalak mögött évekig tartó kőkemény munka, próbálkozás, elbukás, és ismét próbálkozás áll. Egy tudatos énmárka, vagy ha jobban tetszik, akkor egy komplett vállalkozás felépítését végzik az Influencerek.

 

Influencerek az üzleti életben

Hazánkban is egyre inkább megfigyelhető az a trend, ami tőlünk nyugatabbra már bizonyított: A hagyományos kommunikációs csatornákat felváltja az online tér. A hagyományos értelemben vett celebeket és sztárokat felváltják az interneten hírnevet szerző fiatalok, hiszen rajongótáboruk jellemzően az a generáció, akiknek médiafogyasztási szokásaik teljesen eltérnek az előző évtizedekben televízió köré rendezett megszokásoktól. Kevésbé a reklámok befolyása alapján döntenek, jellemzőbb, hogy az interneten követett példaképeikre hallgatnak, megfogadják tanácsaikat, azonosulnak véleményükkel. Ez köszönhető annak is, hogy ellentétben a hagyományos médiumokkal, online térben kétirányú kommunikáció történik, így a tartalomfogyasztók véleménye hatványozottan érvényt nyer. Az Influencer tehát egy, akit a tömeg kiemel, aki egyszerre alakítja is a közösség gondolkozását, és képviseli azt. Ezek a folyamatok vezetnek oda, hogy külön marketingtevékenység szervezhető az Influencerek behatása köré, mely során a különböző Márkák népszerűsíthetik termékeiket, ugyanakkor határozott visszajelzést is kaphatnak azokról. Ha szeretnéd tudni, hogy dolgozhatsz a legkönnyebben együtt Véleményvezérekkel, mindenképp meg kell látogatnod Monda – Influencer marketing oldalunkat!

Te is követsz Véleményvezéreket? Szerinted ki hazánkban a legelismertebb Influencer? Írd le kommentben!

Hozzászólások

One Reply to “Mi fán terem a Véleményvezér? – Influencer jelentése”

Comments are closed.