influencer kampány tévhit
Influencer marketing

7 influencer kampány tévhit

7 influencer kampány tévhit, aminek nem szabad bedőlnöd

Az influencer marketing alig 1-2 év alatt egy feltérképezetlen hirdetési stratégiából, az online marketing egyik alappilléreként nőtte ki magát. Világszinten csak az Instagram felületén, az influencer kampány-ok 1 milliárd dolláros iparág.

Ahogy egymást érik a különböző influencer kampányok, gyakran visszatér hét tévhit, amiket szeretnénk most eloszlatni.

1. Egy influencer kampány teljesen automatizálható

Az influencer marketing iparág növekedésének köszönhetően a Véleményvezérek kiválasztásának módja két irányba fejlődött: influencer marketing ügynökség  és influencer marketing eszköz (platform). Tudnod kell, hogy bármelyik irányba is indulsz el influencer kampány tervezésekor, az véleményvezérek kiválasztása, szűrése, nagyban befolyásolja a kampány sikerét. Nagyon fontos az is, hogy minden Influencer rajongótábora más, ezért ha legjobb, ha egyeztetsz ötleteidről a kiválasztott Véleményvezérekkel. Ha szeretnél sikeres influencer kampányt építeni, olvasd el a Monda ingyenes ebook-ját, ami végigvezet a legfontosabb lépéseken!

2. Az influencer marketing-lufi hamarosan úgyis kipukkan

2017-ben a “influencer marketing” keresések száma Magyarországon megtízszereződött.

Emellett folyamatosan növekszik a márkák erre a célra fordított marketing költése. A marketing osztályok 48%-a tervezi, hogy 2018-ban emeli az influencer kampányok költségeit.

Nem csupán arról van szó, hogy a véleményvezér marketing iránti érdeklődés virágzik, – a fogyasztók, így a vásárlóid is egyre több időt töltenek a közösségi oldalakon, ezzel még relevánsabbá téve a közösségi médiára épülő marketinget. Ahogy az iparágba fektetett pénz összege egyre növekszik, és a keresési számok is visszaigazolják, világosan látszik, hogy az influencer marketing továbbra is gyorsan növekvő iparág, ami a “kipukkadás” jeleit egyáltalán nem mutatja.

3. A Versenyhivatal ellehetetleníti az influencereket és a márkákat

Aki követte a tavalyi év üzleti híreit, figyelmes lehetett néhány hazai GVH-Influencer ügyre. Mindenképp pozitívnak látjuk, hogy ezekben az ügyekben nem a büntetések kiszabása a célja a Versenyhivatalnak, hanem a fogyasztók, márkák, és influencerek edukálása. Fontos az átláthatóság, és néhány egyszerű szabály betartásával semmilyen káros következménnyel nem kell számolnod. Aranyszabály: minden együttműködés során legyen egyértelmű a fogyasztók számára, hogy szponzorált tartalmat lát.

4. Nem lehet mérni az influencer kampányokat

Gyakori tévhit, hogy az influencer kampány megtérülése nem mérhető. Ugyanakkor a digitális követési technikák lehetőséget adnak Neked, hogy mérhesd a letöltések számát, a feliratkozók növekedését, az átkattintásokat, és a szponzorált tartalmaktól érkező webhely-forgalmat. Kétségtelen, hogy az influencer marketing digitális természeténél fogva egy könnyen mérhető hirdetési forma.

5. Az Influencereket kizárólag a pénz érdekli

Sokan úgy vélik, hogy a Véleményvezérek kizárólag a pénzért vannak jelen a közösségi médiában. Ugyanakkor a valóság az, hogy mélyebb kapcsolatot ápolnak a követőikkel, mint elsőre gondolnád. Gyakran visszatérő jelenség, hogy az Influencerek legelső gondolata a beérkező megkeresések alkalmával, hogy vajon milyen visszajelzés érkezik majd a rajongóktól az adott márka kapcsán.

A sikeres kampányokhoz, a márkáknak érdemes hosszú távú partnerséget kialakítani az Influencerekkel, akik érdeklődést mutatnak a termékeik iránt. Próbáld megkülönböztetni őket azoktól, akik csak gyors bevételre pályáznak!

6. A Celebek jobbak az Influencereknél

A logika azt diktálná, hogy minél több követővel rendelkezik valaki, annál jobb. Azonban az a feltételezés, hogy a követők száma a legfontosabb mérőszám az Influencer kiválasztásakor, nem számol a közönség relevanciájával, és az elköteleződés arányával.

Ugyan a celebek hatalmas online követőbázist tartanak fenn, jellemzően kevésbé összetartó a közönségük, mint az Influencerek ily módon könnyen célozható rajongói. Könnyen lehet, hogy az Influencerek kisebb közönséget tudnak megszólítani, mint celeb társaik, ugyanakkor közönségükkel sokkal mélyebb a kapcsolatuk, ajánlásaikat – mint egy barátét, – jobban megfogadják.

7. Az Influencerek csak egyszeri kampányokhoz alkalmasak

A folyamatos jó kapcsolat építése a márka és az influencer között mindkét fél számára előnyökkel jár. Az Influencer elköteleződése egy márka mellett valódi partnerséget közvetít a nézők felé. Hosszútávú együttműködés esetén, hitelesebb, relevánsabb tartalmakat tudtok készíteni közösen.

(Pro Tipp: Olvasd el ingyenes 10 lépésből álló útmutatónkat, ha biztosan sikeres Influencer kampányt szeretnél!)

Hozzászólások