influencer marketing
Influencer marketing

5 dolog, amit tudnod kell az influencer marketingről

Most, hogy megismertük, mi az Influencer jelentése, nézzünk meg, 5 fontos dolgot az influencer marketing kapcsán, amit tudnod kell!

2016-ban kevés marketing trend mutatott akkora ugrást, mint az influencer marketing. Tekintettel a reklámblokkolók egyre növekvő népszerűségére, és a hagyományos televíziózás csökkenő tendenciájára, egyre több marketinges fordul a storytelling-hez, hogy megnöveljék az elért potenciális vevők számát. Az eddigi eredmények nagyon ígéretesek.

A vevők közti szájról-szájra terjedő ajánlások, melyeket Influencerek közvetítenek kampányok formájában, gyakran képesek kétszer annyi eladást generálni, mint a hagyományos reklámok.

A titok: az influencer marketing során a márkád üzenete a Véleményvezéren keresztül ér el a közönséghez.

Influencer marketing

A cél, hogy olyan emberekhez érj el, akiket hagyományos reklám által nem, vagy csak komoly ráfordítással tudsz megszólítani. Valahol a véleményezés, és a termékelhelyezés között, ez a technika segítségül hívja az Influencert, aki elterjeszti a márkád üzenetét, ahelyett, hogy megpróbálná eladni termékedet a tömegeknek.

(Pro Tipp: Olvasd el ingyenes 10 lépésből álló útmutatónkat, ha biztosan sikeres Influencer kampányt szeretnél!)

A helyzet adott: általánosan negatív érzés a reklámokkal szemben, és a lehetőség, hogy vevők ezrei megkerüljék azokat. Érthető, hogy egy sokkal kifinomultabb megközelítés vált szükségessé. Ahelyett, hogy a hangsúly a “Vedd meg” mentalitással kerülne a vevők elé, mára a közösségi oldalaikon van lehetőségük jobban megismerni a márkád. Az üzeneted így sokkal hatékonyabb, különösen ha olyasvalaki beszél róla, akire a felhasználó valóban felnéz.

influencer-marketing

(forrás: cpcstrategy.com)

2017-re az egekbe szökött azoknak a vállalkozásoknak a száma, akik élnek az influencer marketing adta lehetőségekkel. Egy friss kutatás tanulsága szerint, a marketing szakértők legalább 80%-a tervezi, hogy indít influencer együttműködésével kampányt a következő naptári évben. A lényeg, és ezt lásd Te is: ez nem csak egy hóbort, ami szép lassan elmúlik. De mielőtt fejest ugrassz, és elkezded felépíteni a következő ütős kampányod, szeretnénk összefoglalni Neked néhány dolgot, amit tudnod kell az influencer marketingről.

1. A tartalomgyártás

Az Influencerrel való munka tekinthető egyfajta partnerségnek. Mindkét fél szeretné a másik sikerét, ám ez néha kompromisszummal jár. Márkaként, számodra a lead generálás, és a termékeid értékesítése a fő cél. Másrészt, az Influencer nem szeretné kockáztatni az imidzsét, sem megsérteni az integritását. Ezen aggályok kezelése szükséges ahhoz, hogy eldöntsük, hogyan fog megjelenni az aktuális tartalom.

A tartalomgyártás folyamata könnyen összetettebbé válhat a hagyományos kampányokhoz képest. Egyes márkák minden apró részletet szeretnek előre megírni, mások inkább rábízzák magukat az Influencer kreativitására, és nem is szólnak bele a tartalomgyártás részleteibe. A legjobb, ha valahol a kettő között maradsz, megtartva a márkád üzenetét, hagyva, hogy a Véleményvezér természetesnek hasson. Ha az Influencer szabadon improvizálhat, vagy a saját stílusában szólalhat meg, – úgymond a saját hangját használva – a közönség is szinte mindig befogadóbb lesz. Partnerként, állj készen arra, hogy bíznod kell az együttműködésben.

véleményvezér marketing

2. A kapcsolatfelvétel

Befolyással bíró emberekkel kapcsolatba lépni sosem volt könnyebb, mint napjainkban. Ezen, illetve a közös munka gördülékenyebbé tételén dolgozunk mi is, a Monda főoldalon, ahol lehetőség nyílik úgy együtt dolgozni Influencerekkel, ahogy még eddig soha. Ez izgalmas hír Neked is, ha Influencert szeretnél bevonni a stratégiádba. A közösségi média szerepe folyamatosan nő életünkben, így azoknak a száma is hasonló tempóban növekszik, akik komoly követőbázissal bírnak. A lehetőségeid tehát Neked, és a vállalkozásodnak is kimeríthetetlenek. Fontold meg, hogy csupán 1 Influencer helyett, inkább több micro-influencer bevonását, akár kevés követővel is! Rengeteg példát látunk arra, hogy hosszú távon sokkal kifizetődőbb ez a stratégia. Az időzítés nem is lehetne jobb, a lehetőségeid száma most 2017-ben klasszisokkal nagyobb, mint két évvel ezelőtt lett volna akár.

3. Többcsatornás influencer marketing kampány

A sokszínűséget és a rugalmasságot minden influencer marketing kampányba bele kell foglalnod, amelybe belekezdesz. Már nem elég, ha a kampányod egyetlen közösségi média platformra fókuszál. Ennek oka, hogy a felhasználók többsége jellemzően több csatornán keresztül is követi kedvenc Influencerét. Ahogy a tartalom jellege is más és más Instagram-on, Facebook-on, Twitter-en és YouTube-on, úgy a megjelenéseidnek is követnie kell az adott platformra jellegzetes mechanizmusokat. Ami egyik helyen várakozásokon felül teljesít, könnyen lehet, hogy nem ér célba máshol. Ha nem vagy biztos, kérj bátran tanácsot a Véleményvezértől. Biztosra veheted, hogy ha valaki ismeri a közönségét, és a közösségi oldalak sajátosságait, lehetőségeit, akkor az Ő lesz. A közös siker érdekében el fog látni néhány jó tippel! Annak érdekében, hogy hatékonyan pozicionáld magad, és megnyerd ezen felhasználókat, a stratégiádnak minden csatornához egyedileg szabott taktikát kell követnie. Ha ezt nem veszed figyelembe, az sajnos a potenciális növekedés kárára fog menni.

4. Naprakész jogszabályok

Ahogy az Influencer marketing egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vállalatok körében, csupán idő kérdése volt, hogy új szabályozások lépjenek érvénybe. Mivel ezek a szabályozások még frissek, sok cég marketingese talán nem is naprakész ezeket illetően. A következő év elején, mindenképp olvass utána, és ismerkedj a szabályokkal, hogy elkerülhesd a be nem tartásuk következményeit. Mivel a törvényhozók számára egy új területről van szó, valamint a trendek is folyamatosan alakulnak, az irányelvek is változhatnak. Mi is rendszeresen írunk majd összefoglalókat, hogy naprakész lehess!

5. A cél meghatározása

Jó tanács bármilyen jövőbeni kampányodhoz, de különösen ahhoz, melynek központi eleme az Influencer: világosan fogalmazd meg a célodat már az elején. Legyen akár konverzió-centrikus, vagy fókuszáljon látogatószerzésre, tudd a legelejétől, hogy miben méred majd a kampány sikerességét. Kulcsfontosságú lehet, a siker érdekében, ha megosztod a céljaid azzal az Influencerrel, akivel együtt fogsz dolgozni. Ha mindkét fél tisztán látja a kampányod célját, igazán nagyszerű eredményre számíthatsz!

Ugyan az influencer marketing még mindig egy viszonylag új kiegészítése a marketing stratégiáknak, az elkövetkezendő években azok elengedhetetlen eszközévé fog válni. Fontold meg a tippjeinket, melyeket összeszedtünk Neked, és vágj bele a marketing stratégiád felturbózásába még ma!

Felmerült benned olyan kérdés, amelyre nem kaptál választ? Esetleg megosztanád velünk saját tippjeid? Kérdezz hozzászólásban bátran!

forrás: dbswebsite.com

Hozzászólások